Dynamo nimeltä Tampere

Dynamo nimeltä Tampere

Anna-Kaisa Ikonen: kirjoitus julkaisu Tamperelainen-lehdessä 20.1.2017

Tampereesta on viime vuosina tullut kaupunkikehityksen dynamo, joka kilpailee vain Helsingin kanssa, kuten tutkija Timo Aro äskettäin totesi. Voimme olla iloisia siitä, että tämä on huomattu valtiovallankin taholla ja olemme saaneet tukea suuriin hankkeisiimme.

Isoja hankkeita ei kehitetä turhan päiten. Tampere kasvaa noin 2 000– 3 000 asukkaalla vuosittain. Lähes 100 000 uutta asukasta tulee Tampereen seudulle vuoteen 2040 mennessä. Kasvu näkyy voimakkaana asunto- ja liikerakentamisena eri puolilla kaupunkia. Kaupunginosia täydennysrakennetaan, mutta myös keskustaa, se näkyy vaikkapa Postin, Ratinan ja Anttilan kulmilla ja Itsenäisyydenkadulla. Tampereella on nyt imua.

Jotta kasvu voidaan ottaa kestävästi vastaan, uudistamme kaupungin infraa ja palveluverkkoa. Energia- ja jätepuolella isoja investointeja ovat olleet Tammervoiman hyötyvoimalaitos, Sarankulman ja Hervannan biovoimalaitokset ja kaukokylmäverkko.

Kasvu haastaa myös liikennettä. Kaupungin saavutettavuudesta kaikilla kulkuneuvoilla on haluttu pitää kiinni ja siksi on panostettu niin Rantatunneliin, ratikkaan kuin kävelyn ja pyöräilyn olosuhteiden parantamiseen. Juuri nyt ongelmana on keskustan keskeneräinen katuverkko, kuten Ratapihankatu ja Vuolteenkatu sekä Naistenlahden eritasoliittymä. Ne – ja myös Näsinkallion eritasoliittymä – täytyy saada pian kuntoon, jotta työ- ja asiointiliikenne keskustaan sujuvoituu.

Vastaavasti kasvu vaatii palveluverkon uudistamista. Lähitorit ja hyvinvointikeskukset ovat uusia palvelupisteitä, joihin yhdistetään sosiaali-, terveys-, kulttuuri- ja nuorisopalveluja. Digitalisaation avulla monet palvelut ovat jatkossa saatavilla 24/7. Erikoissairaanhoitoon on investoitu voimakkaasti ja yhteistyö Taysin ja Hatanpään välillä toimii entistä paremmin.

Tampere on yhä monipuolisempi tapahtumien ja elämysten kaupunki. Isot urheilu- ja kulttuuritapahtumat, teatterit, museot ja filharmonia ovat vetäneet ennätysyleisöjä. Tampereella on pöhinää ympäri vuoden. Se on tärkeää, sillä urbaanit ihmiset hakeutuvat sinne, missä on mukavaa. Sen ovat huomanneet myös yrittäjät ja työnantajat.

Uskon, että saamme vähitellen selätettyä myös isoimman haasteemme, korkean työttömyyden. Valoa näkyy jo tunnelin päässä. Varsinkin IT-alojen yrityksiä on tullut Tampereelle ja kasvuyritykset ovat palkanneet runsaasti uutta työvoimaa. Myös vientiteollisuudessa on vireyttä pitkästä aikaa. Smart Tampere -ohjelmalla vauhditamme tätä positiivista kehitystä.

Iso voimavaramme on yliopistoissa ja muissa oppilaitoksissa. Olen iloinen siitä, että korkeakoulujen yhdistämishanke, Tampere 3, jatkuu pienen kompuroinnin jälkeen. Se on tärkein tulevaisuusinvestointimme.