Kesäkaupungin lumo

Kolumni Tamperelaisessa 4.8.2018

Tampere on elävä kesäkaupunki, joka vetää puoleensa. Ensi viikolla juhlitaan 50-vuotiasta Tampereen Teatterikesää, joka on yksi Pohjoismaiden merkittävimmistä festivaaleista. Teatteripääkaupungissamme teatterista saa nauttia myös lasten kanssa – juuri nyt Rölliä ja Herra Hakkaraista katsellen.

Kaupunkiamme värittävät muutenkin lukuisat tapahtumat kansainvälisistä urheilukisoista perinteisiin musiikkifestivaaleihin ja aina tämäniltaiseen Popedan 40-vuotiskeikkaan Ratinassa. On pientä ja suurta, paikallista ja kansainvälistä.

Kaiken kivijalka ovat vahvat kulttuurilaitokset ja toimijat. Kaupunki vilisee myös erilaisia rentoja tapahtumia: ravintolapäivä, pop-up -kahvilat, museoiden yö, tapahtumien yö, kukkaisviikot, siivouspäivä, kaupunginosien kirppispäivät, väliaikaiset tilat. Näitä ilmiöitä yhdistää yhteisöllisyys, joka luo kaupunkiin identiteettiä ja hauskaa yllättävyyttä ympäri vuoden.

Uusi Hiedanrannan kaupunginosa toteutuu vasta vuosien päästä, mutta alue on jo nyt vilkkaassa käytössä ja houkuttelee käsityöläisiä, yrittäjiä, tutkijoita ja tapahtumia vanhoihin tehtaan ja kartanon rakennuksiin. Tämä on esimerkki kaupunkikulttuurista, jossa sisällön tuottavat kaupunkilaiset, yhteisöt ja yritykset. Kaupungin rooli on mahdollistaja ja koordinaattori.

Uusi kaupunkikulttuuri uudistaa myös vanhaa. Museot, teatterit ja orkesterit löytävät uutta yleisöä kaduilta ja toreilta. Ihmiset ihastelevat Filharmonian avoimia puistokonsertteja. Tiedetapahtumat vetävät Tampere-talon täyteen. Eri puolilla kaupunkia – Vuoreksessa, tunnelissa, Takon muurissa – voi nauttia ympäristötaiteesta.

Kulttuuria on myös vietävä niiden luo, jotka eivät syystä tai toisesta itse pääse näihin rientoihin. Esimerkiksi kulttuurikaari on tehnyt arvokasta työtä viemällä kulttuuria vanhusten luo ja taidekaari tuomalla taidekasvatusta ja -elämyksiä lapsille. Kirjastoissa on avoimia maksuttomia tapahtumia.

Monipuolisuus lisää Tampereen vetovoimaa myös yli kaupungin rajojen. Lapset ympäri maan tietävät Särkänniemen, ja nuoret aikuiset muuttavat sinne, missä tapahtuu ja on hauskaa. Monet osaamisalojen ja luovien alojen yritykset seuraavat perässä, samoin turistit. Jatkossa myös maauimala tuo oman lisänsä järvikaupungin tarjontaan.

Tulevaisuuden kaupunkikulttuuri on elävä sekoitus spontaaniutta, perinteistä korkeakulttuuria ja kaupallisia konsepteja. Ne kaikki luovat kaupungin hengen.

Elämyksellistä loppukesää!