Talous ei ole pelkkiä lukuja
Kolumni Tampereen Viikossa -lehdessä 15.11.2018
Kaupunginvaltuusto päättää ensi maanantaina vuoden 2019 talousarviosta.
Vaikeassa taloustilanteessa mennään usein liian helposti mekaanisiin leikkauksiin. Helpolta tuntuva veronkorotuskaan ei ole kestävä tie. Jos menot jatkavat kasvua yhtä voimakkaasti, veronkorotuksia pitäisi tehdä harva se vuosi. Olennaista on löytää keinoja käyttötalouden menojen kasvun hillitsemiseen.
Vielä vuonna 2012 kaupungin menot kasvoivat yli kuusi prosenttia. Viime valtuustokauden alussa vuonna 2013 pidimme tätä liian kovana kasvuna tilanteessa, jossa kaupunki kasvoi voimakkaasti ja yleinen taloustilanne oli nykyistäkin haastavampi. Otimme tavoitteeksi talouden tasapainottamisen ja saimme puristettua koko valtuustokauden menojen kasvun noin kahteen prosenttiin, mikä on suhteellisen kestävä taso kasvavalle kaupungille. Tällä valtuustokaudella menojen kasvu on noussut noin viiteen prosenttiin. Se on liian kova tahti.
Pidän varhaista puuttumista palveluissa tärkeänä pitkän aikavälin keinona hallita taloutta ja ennaltaehkäistä ongelmia. Siihen tulee jopa panostaa. Viestini on, että taloutta ei pidä tarkastella vain lukuina irrallaan toiminnasta.
Talousarvion valinnat ovat arvovalintoja siitä, mitä asioita halutaan painottaa. On hienoa, että tavoitteeksi on asetettu sellaisia asioita kuin työllisyys, yrittäjyys, osaaminen, perheystävällisyys ja kestävä kehitys vetovoimaa ja saavutettavuutta unohtamatta. Tärkeä linjaus on esimerkiksi se, että pidetään huolta varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen laadusta.
Kokonaisuutena talousarvio tarjoaa hyvän pohjan vuodelle 2019. Haluan kannustaa jatkossakin puuttumaan menojen kasvuun ja panostamaan varhaiseen tukeen kautta linjan. Leikkaukset ja veronkorotukset eivät ole ainoa tie talouden tasapainottamisessa. Tarvitaan uusia tekemisen tapoja, joilla saadaan sekä hillittyä menojen kasvua että vastattua ihmisten palvelutarpeisiin.