Tampere haluaa olla tunnettu yritysystävällisyydestä

Pormestari Ikonen Tampere-lehdessä 29.11.2015

Tampere haluaa olla tunnettu yritysystävällisyydestä

Vain yrittämällä saamme Suomen ja Tampereen menestymään. Tarvitsemme lisää yrittäjiä ja yrittäjähenkisyyttä. Pienimmissä yrityksissä syntyvät uudet työpaikat, kasvu- ja keskisuuret yritykset luovat vaurautta ja suuret  yritykset ovat verkostovetureita, sanoo pormestari Anna-Kaisa Ikonen
Tampereen kaupunki on käynnistänyt yrittäjämyönteisyyden kehittämisen kokonaisuuden. Tavoitteena on olla kaupunki, joka on tunnettu yrittäjäystävällisyydestä.
– Haluamme myös korjata niitä asioita, joista olemme saaneet yrityksiltä kriittistä palautetta ja yleensä nostaa yritysten näkökulman esiin. Yritysyhteistyön kehittämiseksi kootaan uusi kaupungin ja elinkeinoelämän yhteinen ryhmä, jolla tulee olemaan merkittävä rooli muun muassa strategisiin elinkeino-ohjelmiimme sekä vaikuttamisessa kaupungin elinkeinotoimintaan, Ikonen sanoo.
Kaupungin päätöksentekoon tulee osaksi yritysvaikutusten arviointi, eli selvitetään miten päätökset vaikuttavat yritysten toimintaan. Kaupunki käsittelee monia yrityksiin vaikuttavia asioita, kuten kaavoja, lupia ja liikennettä. Tavoitteena on sujuvoittaa näiden käsittelyä.
– Kaupunki on suuri tavaroiden ja palveluiden hankkija. Hankintatapoja kehitetään tiiviissä vuoropuhelussa yritysten kanssa, koska juuri sillä miten hankintoja tehdään, on suuri vaikutus yrityksille.
Tampereella yritysten neuvontapalvelujen kokonaisuuden kehittämisvastuu on elinkeinoyhtiö Tredealla. Ikosen mukaan erityisesti palvelujen saavutettavuutta ja tunnettuutta on tarpeen vahvistaa ja koota yhteen.
– Edistämme myös uusien yritysten ja työpaikkojen syntymistä kehittämällä innovaatiokeskittymiä ja -alustoja. Uusi Tehdas ja Demola ovat jo kansainvälisesti noteerattuja onnistuneita toimintamalleja. Meille on kehittymässä uusi media-alan ja luovien alojen keskus Mediapolis sekä hyvinvointi-alan Kaupin kampus keskussairaalan ympäristöön. Näissä yhdistyvät tutkimus, koulutus ja yrittäjyys. Hervannassa teknillisen yliopiston ympärillä toimii kehittyvä koneenrakennuksen Konela-keskittymä, Ikonen sanoo.
Ikosen mielestä varsinkin nyt kun yleinen taloustilanne on vaikea ja työttömyys korkealla, on syytä kääntää jokainen kivi, jolla yritysten toimintaedellytyksiä voidaan parantaa.
– Tampereella on kaikki edellytykset olla innostava näköalojen kaupunki yrityksille muun muassa sijaintinsa ja osaajien saatavuuden perusteella.