Blogi: On aika antaa tulevaisuustakuu

7.6.2022

Kokoomuslaisuus on vastuuta. Se on sivistystä, välittämistä, innostamista – ja ennen kaikkea se on rohkeaa tulevaisuuteen katsomista.

Tänä vuonna maailma on mullistunut jälleen uuteen asentoon. Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa avasi uuden aikakauden, jossa itämuurit ovat korkeampia, rajat tiukempia ja liittolaisuudet yhä arvokkaampia.

Suomen turvallisuudelle paras ratkaisu on Nato-jäsenyys. Turvan lisäksi se luo mahdollisuuksia yrityksillemme ja uudenlaisille kumppanuuksille sekä muistuttaa siitä, minkä kokoomus on aina tiennyt: me emme voi olla pussinperä, vaan meidän on oltava aktiivisia kansainvälisillä areenoilla.

Nato tuo meille turvallisuustakuun. Nyt meidän kokoomuslaisten on annettava suomalaisille tulevaisuustakuu. Suomalaiset eivät kenties vuosikymmeniin ole seisseet näin yhtenäisenä rintamana oman maansa puolesta. Meidän on yhdistettävä suomalaiset myös tulevaisuuden Suomen puolelle.

Innovaatio-Suomen. Osaaja-Suomen. Innostaja-Suomen. Ja välittäjä-Suomen.

 

Meidän on vahvistettava Suomen mahdollisuuksia kansainvälisillä markkinoilla ja toimittava yhä päättäväisemmin innovatiivisen Suomen ja osaavien ihmisten puolesta. Kilpailukyky, vienti ja investoinnit kasvavat korkean teknologian avulla. Edelläkävijyys taas pohjaa sivistykseen.

Koulutuspolitiikkamme on tarjottava näkymää ja ratkaisuja siihen, miten menestymme tulevina vuosikymmeninä. Sen on oltava kansainvälistä ja vaalittava hyvää kielitaitoa. Osaamisen pohja luodaan jo lapsena ja nuorena. Pienenevien ikäluokkien Suomessa meidän tehtävämme on varmistaa, että kukaan ei putoa kelkasta.

Erityisen tärkeää on vahva huippututkimuksen rahoitus ja innovaatioiden tuki, sillä korkeatasoinen tutkimus- ja kehitystyö on vientihittien pohja. Tarvitsemme Suomeen lisää kasvuyrityksiä, jotka luovat työpaikkoja ja kasvua.

Samaan aikaan olennaista on myös varmistaa esimerkiksi notkeat ja nopeat lisä- ja uudelleenkouluttautumisen mahdollisuudet. Ihminen ei saa jäädä hiljentyneen tehtaan tai byrokratian vangiksi, vaan hänen on päästävä nopeasti kohti uutta suuntaa. Kukaan ei halua kuulla olevansa vätys tai toimenpiteiden kohde. Sen sijaan jokainen tahtoo elää hyvää ja merkityksellistä elämää. Siinä meidän on tuettava kaikin keinoin.

Kansainvälisten osaajien on haluttava Suomeen ja viihdyttävä täällä. Se ei onnistu, jos pelkkä Suomeen tuleminen on hengästyttävä aitajuoksuleikki. Osaajien saapumista pitää helpottaa kaikilla keinoilla.

 

Me tarvitsemme myös vapautta.

Suomessa valtion suhde kuntiin on perinteisesti ollut tiivistettävissä ohjaussuhteeksi. Valtion kannattaisi mieluummin luottaa kuntien kykyyn ajatella itse. Liian tiukka normiohjaus vie kunnilta ja kaupungeilta mahdollisuuksia toimia asukkaidensa parhaaksi, hyvässä yhteistyössä. Jos juoksee vain täyttämässä normeja, ei ehdi kehittää uutta.

Annetaan kaupungeille lisää vastuuta ja valtaa. Suomi kasvaa kaupungeissa, ja niissä ratkotaan monia visaisia ongelmia. Elinvoimaiset kaupungit luovat hyvinvointia myös lähiseuduille – ja toisaalta lähiseudut lukuisia mahdollisuuksia kaupungeille.

 

Me poliitikot tuppaamme joskus valtionosuus- ja valiokuntaputkessamme unohtamaan, että hyvä elämä koostuu hyvistä arjen asioista. Harrastuksista, perheen ja ystävien tapaamisesta, näin kesäaikaan vaikkapa grillijuhlista ja uimareissusta. Politiikka on lopulta hyvän arjen takaamista.

Hyvinvointialueet tulivat. Nyt meidän pitää nostaa ne lentoon, tukemaan ihmisten omia valintoja, varmistamaan välittämistä. Hoitoon on päästävä nopeasti, ja hoivan ja tuen on oltava ihmisen omaan elämäntilanteeseen sopivaa.

Etenkin kaupunki- ja kuntatasolla on annettava ihmisten parantaa arkeaan ja kotiseutuaan yhdessä.

Ihmiset tarvitsevat vapauksia rakentaa omannäköisen elämän – rohkeasti tulevaisuuteen luottaen.

Sen takuu on kokoomus.  

 

Kokoomus on nyt johtava kunta- ja aluepuolue. Seuraavaksi pitää tehdä töitä sen eteen, että myös eduskuntavaaleissa nousemme pääministeripuolueeksi. Silloin meidän on mahdollista rakentaa tulevaisuutta koko yhteiskunnan tasolla.

 
Blogi on julkaistu Verkkouutisissa.