Kokoomuksen Anna-Kaisa Ikonen: Nuorten rokottamista on kiirehdittävä

23.7.2021

Kokoomuksen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Anna-Kaisa Ikonen on huolissaan nuorten kasvavista tartuntamääristä ja pitkittyneen koronan vaikutuksista juuri nuoriin. Ikonen vaatii käynnistämään nuorten rokotukset pikimmiten. Asetus 12–15-vuotiaiden rokottamiseksi on yhä lausuntokierroksella.

”Nuorten tartunnat ovat voimakkaassa kasvussa ja koulujen alku lähenee. Samaan aikaan rokotteita uhkaa päivittäinjäädä käyttämättä, kun ihmiset eivät lomalla käytä aikojaan. Eikö tässä tilanteessa kannattaisi käynnistää rinnalla nuorten rokotukset nopeutetusti ja pyrkiä saamaan rokotesuoja mahdollisimman kattavaksi ennen lukuvuoden alkua, jos rokote on todettu nuorille turvalliseksi ja saatavuus sen mahdollistaa?” ehdottaa Ikonen.

Koronan vaikutuksista tehohoidon tarpeeseen on puhuttu paljon. Nuorten kohdalla huolettaa pitkittynyt korona. Kansainvälisen tutkimustiedon mukaan pitkäaikaisia, useita kuukausia kestäviä oireita on raportoitu olevan 10–60 prosentilla koronavirukseen sairastuneista ja vaikuttaa siltä, että long covid koskee nuoria jopa enemmän kuin ikääntyviä. Muun muassa neurologisista oireista kärsivät varsinkin nuoret ikäluokat.

”Niin sanotulla long covidilla voi olla pitkäaikaisia inhimillisiä, yhteiskunnallisia ja taloudellisia vaikutuksia, jotka kohdistuvat enemmän juuri nuoriin. Myös muut rajoitukset ovat vaikuttaneet nuorten elämään jo pitkän aikaa. Siksi nuorten rokotukset on saatava pikimmiten käynnistettyä”, sanoo Ikonen.

Tiedotteen voit lukea myös täältä:
Verkkouutiset
Uusi Suomi 
Tamperelainen