Kokoomuksen Anna-Kaisa Ikonen valittu parlamentaariseen maakuntaverokomiteaan

6.3.2020

Kokoomuksen kansanedustaja Anna-Kaisa Ikonen on valittu hallituksen asettamaan parlamentaariseen maakuntaverokomiteaan- Varajäsenenä toimii kokoomuksen kansanedustaja Antti Häkkänen. Maakuntaverokomitean tehtävänä on selvittää ja arvioida maakuntien verotusoikeutta maakuntien rahoituslähteenä, kun sote-uudistusta valmistellaan. 

”Lähden tehtävään avoimin mielin mukaan, mutta en purematta niele ajatusta maakuntaverosta. Suhtaudun uusiin verotuksen tasoihin lähtökohtaisesti varauksella, sillä Suomessa kokonaisveroaste on jo nyt huomattavan korkealla. Suomalaisten verotusta ei tulisi kiristää enää yhtään enempää, päinvastoin.” Ikonen toteaa.

Hallitusohjelman mukaan maakuntien rahoitus perustuu ensi vaiheessa pääosin valtion rahoitukseen, mutta tarkempi pitkän aikavälin rahoitusmalli on vielä ratkaisematta. Samoin avoinna on koko sote-uudistuksen tarkempi sisältö, sillä valmistelua on nyt tehty suljetuin ovin. Se vaikeuttaa sekä maakuntaverokomitean työn suhteuttamista kokonaisuuteen että koko uudistuksen arviointia mm. siltä osin, miten se varmistaa palveluiden kestävän järjestämisen ja turvaa ihmisten hoitoon pääsyn. 

”On valitettavaa, että muita osia sote-uudistuksesta ei ole tuotu valmisteltavaksi yhteiseen pöytään. Hallitus on tekemässä suurinta hallinnonmuutosta vuosikymmeniin, joka tulee vaikuttamaan kaikkien ihmisten palveluihin. On täysin välttämätöntä, että valmistelussa tavoitellaan riittävää avoimuutta.” Ikonen päättää.

Lisätiedot
Anna-Kaisa Ikonen
09 432 3062