Kokoomuksen Ikonen ja Talvitie: Pelastamalla kunnat pelastetaan ihmisten palvelut

2.4.2020

Kokoomuksen kansanedustajat Anna-Kaisa Ikonen ja Mari-Leena Talvitie vaativat Marinin hallitukselta aidosti vaikuttavia toimia koronakriisissä talousahdinkoon joutuneiden kuntien auttamiseksi. Kuntaliiton arvion mukaan koronavirus heikentää kuntien taloutta jopa 1,5 miljardilla.

”Missä viipyvät hallituksen aidosti vaikuttavat toimet kuntien auttamiseksi? Kuntia on tuettava ja autettava pysyvin ja vaikuttavin toimin, jotta vahvistetaan kuntien käytännön edellytyksiä toimia koronan vastaisessa taistelussa ja turvataan ihmisten tärkeät peruspalvelut myös tulevaisuudessa”, Anna-Kaisa Ikonen sanoo.

Hallitus antoi tänään esityksen, jonka mukaan kunnille korvattaisiin verotuksen maksujärjestelyjen muutoksista vuonna 2020 väliaikaisesti aiheutuvia kunnallis-, yhteisö- ja kiinteistöverotulojen viivästymisiä. Kokoomusedustajat pitävät kompensointia hyvänä, mutta toteavat esityksen ongelmaksi sen, että korvaukset vähennetään kunnille maksettavista verotulomenetysten korvauksesta vuonna 2021.

"Kompensointi on hyvä, mutta yksinään täysin riittämätön. Valtion on ohjattava kunnille tukea myös ennaltaehkäiseviin palveluihin, kuten oikea-aikaisiin aputoimiin niin lapsille, nuorille ja perheille sekä senioreille. Jos valtio ei auta kuntia ripeästi, kunnat joutuvat luopumaan kaikesta hyvästä ennaltaehkäsevästä toiminnasta”, Mari-Leena Talvitie sanoo.

Kokoomusedustajat peräänkuuluttavatkin hallitukselta päätöksiä, jotka helpottavat kuntien taloudellista hätää pysyvästi.

”Kokoomus näkee, että vaikuttavampaa olisi antaa suora tuki kunnille ja sairaanhoitopiireille sekä kunnille erikseen haettava tukiraha, jolla tuetaan kriisistä nousemista. Kokoomus tulee tämän osalta esittämään lähipäivinä oman, aidosti vaikuttavan vaihtoehtonsa kuntien pelastamiseksi”, Ikonen sanoo.


Lisätiedot:

Anna-Kaisa Ikonen (p. 09 432 3062)
Mari-Leena Talvitie (p. 09 432 3175)