Kokoomuksen kaupunkipoliittiset linjaukset julki - tarvitsemme uuden vapaakuntakokeilun

24.2.2023

Kokoomuksen kunta- ja kaupunkipoliittiset linjaukset ovat nyt julki. Tiivistettynä meidän mielestämme kuntien pitää saada olla asukkaidensa näköisiä ja asukkailleen sopivia. Niiden kannattaa antaa eriytyä. Jokaisen kunnan pitää pystyä tuottamaan perustuslain mukaisen palvelut, mutta niiden on järkevää etsiä sopivia teitä tuottaa palvelut parhaalla tavalla, oli se sitten kumppanuuksien kautta tai muilla tavoin. Tarvitsemme myös uuden vapaakuntakokeilun.

Suuren kaupungin edustajana en malta myöskään olla puhumatta suurten kaupunkien puolesta, sillä Suomen kasvu asuu kaupungeissa. Kuudessa suurimmassa kaupungissa syntyy noin 55 prosenttia Suomen bruttokansantuotteesta, ja maailmanlaajuisestikin innovaatiot syntyvät pääasiassa kaupungeissa. Kaupungit ratkovat valtion rinnalla myös segregaation tai ilmastonmuutoksen kaltaisia haasteita – me päätämme esimerkiksi luonnon monimuotoisuuden turvaamiseen liittyvistä arkisista asioista. Siksi valtion ja kaupunkien kannattaa vahvistaa kumppanuuksia ja luoda uudenlainen yhteistyön malli.

Tampereen hyvän yhteistyön mallista ja rohkeista päätöksistä riittää muuten esimerkkiä muillekin. Ei tarvitse kuin katsoa kaupunkikuvaa niin näkee, että tulosta on syntynyt. Helppoa se ei ole aina ollut, mutta työ on ehdottomasti kannattanut. Kymmenkunta vuotta sitten kävimme hankalia keskusteluja rantaväylän tunnelista ja ratikastakin saimme vääntää kättä pitkään. Kovan työn tuloksena kaupungissa on nyt kuitenkin laajeneva ratikka ja Rantaväylän tunnelin päälle rakentuu upea asuin- ja virkistysalue. Eteenpäin katsominen ja rohkea päätöksenteko kannattaa!