SuomiAreenalla kysyttiin: Mistä tulevaisuuden huippuosaajat?

17.7.2019

Suomi on Japanin ohella maailman nopeimmin ikääntyviä maita. Yksi tärkeimmistä keinoista vastata ikääntymisen tuomiin haasteisiin on työperäisen maahanmuuton lisääminen.

Teknologiateollisuuden selvityksen mukaan uusia työntekijöitä tarvitaan yli 50 000 vuoteen 2021 mennessä. Tekniikan Akateemisten, Business Finlandin ja VTT:n järjestämässä debatissa SuomiAreenassa pohdittiin, miten osaajapula ratkaistaan ja millä perusteella Suomi valitaan kotimaaksi. Keskustelussa etsittiin myös vastauksia kysymykseen, mitä työelämän kansainvälistyminen oikeasti tarkoittaa. 

Kansanedustaja Anna-Kaisa Ikonen piti ICEYE:n esimerkkiä innostavana ja korosti kaupunkien roolia vetovoiman aikaansaamisessa.

– Meidän pitäisi ylpeämmin kertoa ääneen, mikä kaikki Suomessa toimii ja mitä me tarjoamme. Olemme puhuneet pitkään vetovoimasta eli siitä, miten tänne houkutellaan tulijoita. Minkälaisia koulutusmahdollisuuksia on saatavilla, kuinka laaja alueen kulttuuri- ja liikuntatarjonta on ja miten viihtyisiä asuinalueet ovat. Pitäisi puhua myös pitovoimasta. Siitä, miten saadaan pidettyä kansainväliset osaajat täällä, sanoi Ikonen.