Blogi: Suurten kaupunkien tarpeet pitää ottaa huomioon koulutuspaikoissa

19.12.2022

Suomen kuusi suurinta kaupunkia ovat kiistatta ja koko ajan vahvemmin Suomen talouden moottori. Tulevaisuudessa sekä työpaikat että työntekijät keskittyvät yhä enemmän suurille kaupunkiseuduille.

Esimerkiksi kriittisten alojen työpaikkojen määrä kasvoi suurimmilla kaupunkiseuduilla 2010-luvulla noin 50 000:lla. Samaan aikaan muualla maassa näiden alojen työpaikkoja katosi 14 000, kertoo konsulttiyhtiö MDI:n kaupungeille tekemä tuore työvoimatarveselvitys. Kriittisiksi toimialoiksi laskettiin tässä teollisuus, rakentaminen, sote-palvelut, koulutus, ict ja majoitus- ja ravitsemusala.

Suurten kaupunkien merkitys ja työpaikkojen keskittymisen synnyttämä työvoimatarve ei kuitenkaan näy kriittisten alojen koulutuspaikkojen jaossa. Aloituspaikkoja on suurissa kaupungeissa vähemmän kuin työpaikkojen määrä ja kehitys edellyttäisivät.

Tämä on lyhytnäköistä aluepolitiikkaa, sillä suurten kaupunkien koko Suomelle tuomaa kasvua kannattaisi ehdottomasti vahvistaa lisäämällä pysyviä koulutuspaikkoja alueille, joissa työvoimalle on eniten kysyntää ja joissa osaajapula alkaa jo muodostaa pullonkauloja kasvulle.

Koulutuspaikoilla on toki aluepoliittista merkitystä kaikkialla Suomessa, mutta paikkojen jako ei saisi viedä eväitä kasvupolitiikalta.

Lue lisää Verkkouutisten blogistani!