Tampereen kaupunginvaltuusto kokoontuu ensimmäistä kertaa etänä – puheenjohtaja Anna-Kaisa Ikonen luottaa järjestelyihin

20.4.2020

Pienemmät kokoukset Tampereen hallinnossa on jo tehty etäkokouksina koronaviruksen aiheuttamien poikkeusolojen takia. Koko kaupunginvaltuusto kokoontuu kuitenkin nyt ensimmäistä kertaa etänä.

Maanantaina 20.4. testataan sähköisen kokousjärjestelmän rajoja, kun 67 hengen kaupunginvaltuusto kokoontuu pääosin etänä. Kokouksessa on fyysinen osallistumismahdollisuus niille, jotka kokevat sitä tarvitsevansa, mutta vahva toive on, että kaikki osallistuisivat ensisijaisesti etäyhteydellä.

”Maanantai on todellakin kiinnostava ja historiallinenkin päivä, kun Tampereen kaupunginvaltuusto kokoontuu ensimmäistä kertaa sähköiseen etäkokoukseen,” toteaa valtuuston puheenjohtaja Anna-Kaisa Ikonen.

Kaupunginvaltuuston kokousta voi seurata suorana Tampereen kaupungin verkkosivujen kautta.

Järjestelmää on jo testattu

Virastotalon valtuustosalin toivotaan tällä kertaa jäävän mahdollisimman tyhjäksi. Kuva: Satu 

Tampereen kaupunki käyttää kokouksen toteuttamiseen omaa Selma-järjestelmäänsä ja Microsoftin Teams-ohjelmaa. Teamsin kautta jäsenet ovat keskenään lain edellyttämässä näkö- ja ääniyhteydessä. Kokouskäsittelyt, kuten äänestykset, tehdään Selmassa, jonne jäsenet kirjautuvat vahvalla tunnistautumisella.

”Toivon, että kaikki menee hyvin eikä yhteys- tai muita haasteita ilmaannu. Valtuutettujen osaaminen ja kokemus sähköisten kokousjärjestelmien käytöstä vaihtelee. Osa on hyvinkin tottunut sähköisiin kokouksiin, osalle tämä on uusi asia,” Ikonen kertoo.

Valtuuston jäsenille on järjestetty koulutuksia ja kokeilumahdollisuuksia. Keskiviikkona 15.4. pidettiin myös valtuuston kokouksen kenraaliharjoitus, jossa kokeiltiin esimerkiksi ilmoittautumista, puheenvuoron pyytämistä ja äänestämistä.

”Kenraaliharjoitus onnistui sikäli hyvin, että odotan maanantaita luottavaisin mielin,” Ikonen sanoo.

Etäkokoukset ovat kansanedustaja Ikoselle jo ennestään tuttu asia, mutta nyt ne täyttävät hänen päivänsä.

”Lähes kaikki kokoukset ovat siirtyneet sähköiseen muotoon ja niistä on tullut uusi normaali. Itse asiassa osa kokouksista on jopa tehostunut. Omassa elämässäni se tarkoittaa sitä, että istun koko päivän luurit päässä ja siirryn virtuaalisesti kokouksesta toiseen,” Ikonen kertoo.

Toimittaja: Janne Järvinen

https://radio.uta.fi/tampereen-kaupunginvaltuusto-kokoontuu-ensimmaista-kertaa-etana-puheenjohtaja-anna-kaisa-ikonen-luottaa-jarjestelyihin/

Kuva: Silja Viitala, Aamulehden arkisto